Monday, 11 April 2011

Tomyam Putih

Ayam lagi!!! Tapi kali ni tomyam ayam. Baby memang suka makan tomyam samada tomyam biasa atau tomyam putih. Setiap kali bila suami bawa kami makan di luar (erti kata lain, bila Sue dapat cuti memasak), mesti baby akan order tomyam campur & nasi putih. Susah nak buat baby tukar menu dia. Kadang-kadang bila tanya "baby tak mahu tukar menu lain ke?" tetap dengan tomyam campur & nasi putih. Setiap kali bila Sue masak menu ni, mesti baby makan dengan semangat. Seronok betul.

Bahan
Ayam (jika suka boleh ditukar dengan daging atau seafood)
Carrot, kobis bunga & anak jagung
Celeri, tomato & cendawan (jika suka)
Bawang besar
Cili padi (ketuk)
Serai
Daun limau
Serbuk tomyam putih (Sue guna serbuk tomyam putih maggi)

Cara Memasak
Masukkan serbuk tomyam putih ke dalam periuk bersama air. Kemudian masukkan ayam dan jerangkan di atas dapur sehingga ayam empuk. Masukkan cili padi dan bahan-bahan yang lain (sengaja tidak dimasukkan dari awal supaya sayur-sayuran tadi tidak terlalu masak dan lembik).

No comments:

Post a Comment