Tuesday, 19 April 2011

Ayam Lemak Kuning

Bahan
Ayam
Carrot & kentang
Santan
Sedikit cili mesin (jika ingin pedas lebihkan sukatannya)
Bawang kecil & bawang putih (dimesin)
Serbuk kunyit (pilihan Sue ialah Adabi)

Cara Memasak
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan jerang dengan api yang sederhana. Kacau supaya tidak pecah santannya. Biarkan sehingga ayam empuk.

Mudah bukan? Lauk ini selain dimakan dengan nasi boleh juga dimakan dengan roti. Kadang-kadang suami Sue suka lauk ini dimakan denngan roti saja.

2 comments:

  1. Hi Sue,

    Calie nak cuba masak lemak kuning ni tapi Calie not sure how much of santan & serbuk kunyit is needed.

    Untuk cara memasak, Calie kena guna minyak ke

    Thanks Sue

    ReplyDelete
  2. Hi Calie,
    Serbuk kunyit tu tak perlu banyak, sedikit pun dah cukup *utk kuningkan santan*.

    Santan ikut suka... kalau nak pekat lebihkan sedikit. Sue gunakan santan kotak je masa ni *Ayam Brand*. Tak perlu guna minyak.

    Selamat mencuba.

    ReplyDelete