Monday, 11 April 2011

Daging Goreng Kunyit

Lauk ni juga adalah kegemaran semua orang. Nak sediakan pun tidaklah susah sangat. Mudah dan cepat.

Bahan
Daging
Serbuk Kunyit (Sue selalu gunakan serbuk kunyit adabi)
Carrot & kacang panjang
Bawang kecil & bawang putih (mesin)
Cili merah (penambah seri je)
Cara Memasak
Gaulkan daging yang telah dihiris nipis bersama serbuk kunyit dan sedikit garam. Biarkan sekejap supaya gaulan tadi sebati. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan daging. Goreng sehingga garing atau ikut selera masing-masing.
Angkat daging dan ketepikan. Tumiskan bawang kecil dan bawang putih sehingga wangi. Kemudian masukkan daging , carrot & kacang panjang. Gaulkan sebati dan bolehlah diangkat sesudah carrot & kacang panjang tadi empuk.

Sungguh membuka selera jika dimakan dengan nasi panas2.

No comments:

Post a Comment