Sunday, 3 April 2011

Sambal Udang Petai

Lauk ni merupakan salah satu lauk kegemaran Syira. Anak bongsu Sue ni memang suka makan pedas. Kalau tak ada lauk yang pedas tak sedap katanya. Petai pula kegemaran Syiqa sama dengan Papa mereka. Syafiq pula sukakan udang jadi memang lauk ni menjadi kegemaran semua.


Bahan
Bawang kecil, bawang putih, cili (semuanya hendaklah dimesin)
semestinya udang
dan petai

Cara Memasak
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan yang telah dimesinkan tadi. Kacau sekejap hingga naik bau @ biarkan garing sedikit. Sebelum memasukkan udang, masukkan sedikit perahan air asam dan biarkan sambal itu sekejap. Kemudian masukkan pula udang dan kacau hingga mesra dengan sambal tadi. Tidak perlu tunggu lama untuk memasukkan petai. Saya suka masukkan petai kemudian sebab tidak mahu petai itu hilang rangupnya. Tambahkan garam, gula dan perisa. Biarkan sekejap kemudian barulah diangkat dan bolehlah dihidangkan. Pasti menambat selera mereka yang sedang menunggu di meja.

No comments:

Post a Comment