Tuesday, 5 June 2012

Ayam Masak Bali

Ini pula menu untuk makan malam. Resepinya diambil dari kakak ipar Sue *mungkin tak sama tapi insyaallah rasanya sedap*. Kaedahnya lebih kurang sama dengan ayam masak kicap tapi ada bezanya.

Ayam digoreng terlebih dahulu tetapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan daun kari, daun limau, serai, hirisan bawang besar, cili merah dan sedikit ciliapi. Kacau sebentar. Masukkan cili yang telah dimesin. Kacau.

Jika suka, masukkan kentang dan lobak merah. Kemudian masukkan kicap. Sue gemar gunakan kicap kipas udang. Rasanya memang sedap. Kemudian masukkan ayam dan kacau agar ayam sebati. Tambahkan sedikit lada hitam dan lada sulah jika suka. Angkat dan boleh dimakan.

Selamat mencuba bagi yang ingin mencuba.

No comments:

Post a Comment